Barn och socker | Nadja Mayr
nadjamayr

Nadja Mayr

Annons

Barn och socker

Hej fina ni 🙂

Fick en fråga om jag kunde skriva lite om min syn på barn och socker och som alltid när jag får frågor av er kan jag bara ge er mina tankar kring ämnet och det behöver absolut inte delas av andra. Lika bra att säga det 😉

Jag ser det faktiskt så här: är det någon gång du kan och ska frossa i glas är det när du är barn. Jag tror inte på förbud, inte heller när det kommer till socker. Däremot tror jag på att vara en bra förebild, erbjuda bra alternativ och att inspirera till bra val.

Jag själv äter väldigt lite socker, jag försöker att undvika både rent och de dolda sockret. Jag anser att ska jag få i mig massa socker så vill jag gärna veta att jag gör det valet, tex när jag unnar mig en mjukglass på sommaren. Att få i mig dolt socker i halvfabrikat, såser, vin, läsk osv hoppar jag gärna över. Så tänker jag lite när de kommer till barnen, vi åt sjukt mycket socker som barn utan att knappt veta om det, i flingor, sylt, oboy osv. Ger jag Hollie bättre alternativ och ren mat oftast så spelar en glass hit eller dit ingen roll alls.

Tänker att det är bra att bli uppmärksam på det dolda sockret och att det ska vara ett medvetet val när man väl får i sig det. Förespråkar både till oss vuxna och barn att göra 80 % bra val och 20 % unna sig. Det känns som en balanserad livsstil där både kropp och sinne får må bra och njuta.

Och nu låter jag kanske hård, men som mycket annat när det kommer till föräldraskap så diskuterar vi ofta I-lands problem, våra barn blir mätta, hur kanske spelar mindre roll. Att vi ens har möjlighet att äta en glass på bryggan med våra små är väl helt fantastiskt och något andra kanske bara kan drömma om. Så fokusera på det egentligen viktiga, att dom och ni ska må bra, så kanske kan vi släppa tanken om den perfekta uppfostran lite. Att skydda barn från sött tror jag ändå inte går i längden, att bygga en sund inställning till mat och sig själva tror jag är bra mycket viktigare än att man lyckats hålla dom borta från allt socker deras 3 första år. Att ge sitt barn kärlek och att ge sig själv utrymme att njuta av de små, är också mycket viktigare för dom än om de får äta glass eller inte..

Lika fel som många kanske tycker det är att ge en tvååring glass, tycker faktiskt jag att det är att förbjuda allt sött för sina barn och själva leva osunt. I längden tror jag att det ger motsatt effekt. Jag tror på att Hollie och Nora får en sund inställning till mat utan förbud, lite glass och annat gott då och då, men också en glädje till bra mat genom att dela sin egen glädje till det. Göra goda smoothies tillsammans, baka nyttigare alternativ, göra fruktspätt, smaka på annat fredagsmys, inspirerar barnen med en hälsosam, glad och avslappnad inställning. Det där klyschiga man säger att barn gör inte som man säger, de gör som man gör.. Det gäller faktiskt även detta. Så jag tänker såhär, börja med dig själv så kommer resten falla på plats 😉

Med kärlek N 💗

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
nadjamayr

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Lina

  Så HIMLA bra skrivet! 🙌🏻 Bästa bloggläsningen på länge.. Precis som jag också tänker.
  Som nån annan skrev här tidigare, skulle inte du kunna tipsa om bra fredagsmys istället för de vanliga? Kram!

 2. Linnea

  Så himla kloka ord!
  Ja har många i min närhet som vill ”förbjuda” jag själv tror på bra val och balans. Sån förebild du är 😍👌🏼

 3. Filippa

  Heeelt rätt !! Jobbar inom tandvården och då är det ständigt ett dilemma mellan att rekommendera minsta möjliga sovlerintag för tändernas skull och det blir alltid missförstånd då föräldrarna tar det som att vi vill förbjuda, vilket vi inte gör ! Om alla hade tänkt såhär hade det blivit så mycket lättare !

 4. Annica

  Såååå bra 💗💗💗 Precis så jag tänker vid uppfostran av min son som idag är 8 månader 🌸

 5. Bella

  Helt rätt och så bra formulerat!
  Är själv tandläkare och mina kollegor skryter om hur deras barn aldrig ätit socker fram tills de är 3 år medan se själva frossar i sig socker i mängder.

 6. Isabelle

  Så bra skrivet Nadja! Min sambo har diabetes typ 1 och då blir man väldigt medveten om allt det dolda sockret som finns i överflöd i alla tänkbara och otänkbara matvaror. Vår döttrar är i samma åldrar som dina och vi tänker precis som du att det viktiga är att ge barnen ett sund förhållningssätt till mat och socker och vara en god förebild.

 7. Selena

  Så bra skrivet. Och just som du säger. Inte förbjuda.
  Tänkte lite som du när min son va mindre. Vi gjorde hela tiden gröna smoothie och åt nyttigt men han fick också äta sött när vi gjorde de. Vilket gjorde att det inte var förbjudet och att godiset ibland kunde stå i veckor utan att han åt. Tror när man förbjuder eller bara ger vid vissa tillfällen Att barnen dras ännu me och då kanske äter mer.
  Som du sa. Man ska börja med sig själv. Äta hälsosamt o då blir det att barnen också gör de och faktiskt väljer själva en frukt tex istället för godiset

Annons
stats