nadjamayr

Nadja Mayr

Behöver pepp

Hej vännen

Hoppas du mår fint! Efter en ganska kass natt valde Nora att gå upp kl 4.45, phju når ska det vända med dåliga nätter och tidiga mornar. Alltså då menar jag extremt tidiga. Det är ändå okej eftersom vi tar varannan natt och jag är en morgonmänniska som kan gå upp, tända ljus, dricka kaffe under en filt medan Nora dricker välling framför barnprogram, och kan njuta av det. Men min kropp och mitt huvud behöver sömnen, vårt förhållande och tjejerna behöver sömnen. Längtar så efter att få lite mer av den varan. När ens små är 1,5 räknar man lixom med att få sova, vi hade det aldrig såhär med Hollie.

Vill inte klaga för mycket för det är absolut inte hela världen och tillslut vänder det, men undrar bara när? Tappar hoppet lite 🙈

Har ju skrivit innan att jag älskar rutiner och hur jag startat dagen är viktigt för mig. Så förutom sömn drömmer jag om att få ställa klockan och gå upp före tjejerna, tända ljus, slå på kaffekokaren, köra några minuters yoga på mattan, dricka min kaffe i lugn och ro medan jag gör iordning mig & sen få väcka dom. Ha mina egna ritualer. Men den dagen kommer, under tiden försöker jag njuta av barnprogram, barngos & alldeles för tidiga mornar.

(Tacksam över att få in mycket träningstid just nu, det ger mig så mycket energi och min onda rygg känns starkare och bättre igen)

Någon mer som haft en liten som sovit dåligt såhär länge? Kan ni inte dela med er om hur det var & när det vände.

// En mamma dom behöver pepp 👋🏼☕️❤️

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
nadjamayr

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Louise

  Som mamma till 4 barn vet jag hur det kan vara och ja, men känner sig lite desperat efter ett tag. Jag hade en son som vakande minst 1 ggr per natt fram till han var 3.5 år, då han fick en lillasyster och helt plötsligt blev han stor. Då var det nästa barn som stökade till sömnen. Tänk så här: Ta en dag i taget och tänk att imorgon är en ny dag med nya möjligheter. Har idag en tonåring, en morgontrött 9-åring, en tjurig 4-åring och en 3-åring i trotsåldern. Mina minsta vaknar gärna ca 6. 30 varje morgon oavsett vardag eller helg eller lov. Undrar också när man får sova då jag har en 9-åring som har svårt att somna på kvällarna och en tonåring som gärna är uppe. Ca 6 timmars sömn per natt i sträck är min vardag (som jag är evigt tacksam för). Styrkekramar till dig, fortsätt kämpa. “This too shall pass!”

 2. Sofia

  Jag känner igen mig i den förtvivlan som man kan känna då och då när det kommer till sömnen. Min treåring har sovit mer eller mindre dåligt sedan födseln. Men det började vända lite vid 2,5 när jag plockade bort nappen. Det var som att hon vaknade varje gång nappen gled ur munnen. Idag sover hon bättre och har till och med sovit genom nätterna vid flera tillfällen. Halleluja moments 🙏🏼 Trösten är ju att det kommer gå över ♥️ och det kommer bli bättre. Kämpa!♥️ Fint att du lyfter även dessa jobbiga känslor som småbarnslivet innebär. Stor kram

 3. Emelie

  Du är inte ensam. Vår 1,5 åring vaknar fortfarande minst 1 gång per natt och kliver gärna upp kl 05. Han har alltid sovit väldigt oroligt nattetid. Och sen har vi en 3 åring som plötsligt börjar sova väldigt dåligt så inatt har jag vandrat från säng till säng. Sömnen för mamman har varit i princip obefintlig. Ibland undrar jag hur man håller sig på benen 😂. Men det är inte lätt det ska gudarna veta. Har nog åldrats minst 10år senaste året. Men snart så…snart borde det vända för både er och för oss! Tänk alla hundratals nätter vi redan tagit oss igenom.

 4. Alexandra

  Du är inte gnällig, vår son (3,5 år) har varit otroligt strulig med sömnen, vaknat flera ggr varje natt och vaknat runt 4-5 varenda dag. Det var först kring jul (då var han 2,5 år) som det blev bättre när vi slutade med välling på natten. Tyvärr har jag inga tips att ge dig för vi har prövat allt utan resultat, jag vill bara skicka pepp och säga att jag förstår PRECIS hur ni har det. Speciellt förhållandet tar mycket stryk av alla stökiga nätter. Kämpa på och det vänder och blir bättre! Min kollega på jobbet sa häromdagen att vilken skillnad det är för bara ett år sedan, då var du alltid så trött och sov dåligt, nu är du som en annan människa 🙂 Det finns med andra ord hopp!
  Kämpa på och lycka till!

 5. Natalie

  Det låter på kommentarerna som att alla barn ändå verkar sova jättebra! Att somna 19 och vakna 05/ 06.00 är ju toppen! Alltså jag menar att det ju inte är något som är ’fel’, dom får ju bra med sömn.
  Min 2,5 åring läggs ca 20.00, somnar kanske efter någon timme, vaknar 1000 ggr på nätterna och ska ligga på mig, sover sen till 08.00, vilket gör det stressigt till förskolan. Alla trötta.
  Men det blir som en ond spiral. Jag njuter av kaffe, yoga som du beskriver, innan hon vaknar, men har nästan aldrig tid kvar på kvällen utan lägger mig efter läggning. This life alltså😆🤪

 6. Malin

  Hej !
  Tycker inte du (eller någon annan) gnäller bara för att ni ber om lite mera sömn ☺️ Sömnbrist tar kål på allt och att säga att man behöver mera sömn är för mig sunt !
  Har du provat prata med Nora och berätta om att det är viktigt att sova, också för er ? Inte så att ”ni lägger skulden” på henne utan mera berätta om att ni också är trötta och varför man sover ☺️😴
  Läste några andra kommentarer om att inte lägga på tv eller padda innan en viss tid och så har vi också fått göra då äldsta sonen var runt 4 år. Barnen får titta på tv endast på veckosluten och varje lördag och söndag vaknade han 6h30 och satte sig framför barnprogrammen, medan han i veckan kunde sova till 7/7h30. Så vi berättade om hans vana för honom och ställde in tv:n så att den bara gick att sätta på efter 7h30. Försökte han innan och det inte gick, då fick han gå och lägga sig en stund till. Han är fortfarande morgonpigg men det är inte ofta han vaknar före 7 numera !
  Jag håller tummarna för er och hoppas ni snart får sova gott allihopa 😴

 7. Nina

  Vi har en 1,5 åring som aldrig sovit bra. Antagligen litet sömnbehov. Blev lite bättre i somras när vi drog ner på dagsvilan till ca 1 h. Hon sover nu ca 19.30-05.00 (+/-) med flera små korta vakna stunder varje natt. Det verkar dock som att det har blivit ett slut med att vara vaken några timmar i streck mitt i natten. Så skönt!

  Vi har verkligen försökt att få henne att sova vidare genom att inte ”göra något kul”, inte prata, inte paddan etc..bara ”natti natti”, men det har inte funkat här tyvärr. Blir flera timmars gråt, skrik, frustration etc, lägger sig aldrig ner igen när hon väl vaknat för morgonen. Bvc menade att hon är färdig sövd då och att vi helt enkelt får gå upp 5.00 ett tag till. Suck! Nu har vi även en tvåmånaders hemma (som än så länge sover bättre än systern), så det är lite kämpigt. Fast vi lägger oss i tid här på kvällarna nu istället och får nu då helt okej mysiga mornar 🙂

  Hoppas det snart vänder för er!

 8. Amaila

  Tänker lite såhär. När går hon och lägger sig på kvällen och hur mycket sover hon på dagen? Lägger hon sig vid sju tiden och kanske sover 2 timmar på dagen så har hon ju fått 12 timmar vid 5 tiden. Det kanske räcker för henne? Men i know.. det är inte kul att vakna 5 och absolut inte innan. Men tycker du verkar ha ett sunt fint sätt till det ändå 🤗🤗🤗

 9. Ellen

  I över ett halvår sov min son jättedåligt. Han var mellan 1-1,5 år drygt har jag för mig. Han somnade ganska lätt men vaknade alltid precis när jag skulle lägga mig ca kl 21. La mig alltid tidigt då jag visste att jag skulle få dålig sömn. Från 21 vaknade han mellan ca 8-15 gånger/ natt. Hela dagarna gick ut på att försöka ”jaga” sömn och jag kände mig alltid orkeslös. Kommer ihåg att jag försökte trösta mig med att allt bara är perioder när det gäller barn, bra som dåliga och det är verkligen så. Idag sover jag nästan alltid hela nätter, helt underbar men vet du nu är det andra perioder att ta tag i. Har kommit till insikt att det aldrig kommer ta slut. Bäst är att försöka att inte stressa upp sig (jättesvårt jag vet) i dessa perioder för det är en del av det hela. Acceptansen har gjort det lättare för mig att hantera svackorna.

 10. Zaneta

  Känner igen det här så väl, det är samma hos oss, sonen blir 2,5 år i jul, men sover fortfarande dåligt. Det har varit så sen han föddes, somnar mellan 19/20 och vaknar cirka 5, å så vaknar han några gånger där emellan 🤦🏻‍♀️ Antingen går jag in och lägger mig hos honom, eller så får han sova i våran säng, men det funkar inte riktigt då vi väcker varandra hela tiden 😢

 11. Mikaela

  Åh fy måste vara superjobbigt. Kan det vara så att hon har mindre sömnbehov bara? Vi fick korta ner sovstunden på dagen till 40 min för vår son, och nu ta bort den helt. Han är nu 2 år och sover i alla fall 20.30-6.30/7.00. Han har tydligen väldigt litet sömnbehov… hoppas ni hittar en lösning och att det blir bättre för er snart. Kram!

 12. Carolina

  Min dotter föddes veckan efter Nora, och hon är precis likadan.. hon kan vakna mellan 3-10 ggr per natt och jag paaaaallar inte mer snart! Är rädd för att nånsin skaffa fler barn efter detta 😩

 13. Maria b

  Hej.
  Otrligt att du orkar vara så posetiv med så lite sömn och tidiga morgnar!

  Våra små (2,5 &1år) har haft perioder där de vaknar mellan 3-5 och då har vi bara lagt dem i sängen och sagt att de fortfarande är natt och “tvingat” dem att åtminstånde vila till 6. Startar ingen tv eller stremaing före då heller, för oss har de funkat och våra brukar vakna vid 7-8 tiden nu. Självklart är de olika för alla men som sagt har fungerat för oss.

  En annan tanke är att Nora kanske just vill ha lite egen gosetid och har lärt sig att hon får de om hon vaknar tidigt? Barn är otroliga på att lära sig saker!!

  1. Victoria

   Vi har kört samma taktik: lagt ner dem i sängen igen och vänligt men bestämt signalerat att det fortfarande är natt. Inget prat, ingen lek, ingen tv, bara ligga ner och sova. Detta har fungerat fint för oss. Efter ett tag har de förstått att inget kul händer så tidigt och somnat om. Det tar ca 3 veckor att lära in ett nytt beteende. I dag är de 4 och 6 och tar gärna sovmorgon på helgerna!😀

stats