nadjamayr

Nadja Mayr

Hollies nya rutiner – schema

Hej fina ni,

Fått många frågor om detta ämne och då vi ändrat om lite i Hollies rutiner så tänkte jag dela med mig av hur våra dagar och rutiner ser ut.

Vi har varit bortskämda med bra rutiner och fantastiska nätter. Från att Hollie var mellan 2-3 månader började hon sova hela nätter och från 3,5 månad sov hon ofta från 19.00 till 07.00. Senaste veckorna har vi dock haft jobbiga nätter med flera uppvak, hon har också varit ganska svårnattad vissa dagar, tidigare har vi kunnat natta i sängen utan problem. Hon har ju fått tänder och varit väldigt förkyld vilket också bidragit till att vi kommit ifrån våra rutiner lite. Hon har fortsatt somna runt 19 men ofta med närhet eller i babysittern eller liknande. Sen vi börjat med smakportioner har jag också upplevt att det blivit mer småätande. Hon har ätit lite barnmat sen har vi fyllt på med ersättning. Tidigare har hon alltid ätit fulla mål.

Så efter att ha läst på lite, gjort ett schema och antecknat hennes egen rytm för att kunna anpassa schemat efter detta så har vi fått fram hennes rutiner. Jag tror väldigt mycket på rutiner, att de underlättar för både oss och henne. Jag utgick från hennes måltider, som jag vill ska vara morgonvälling, frukost, lunch, middag och kvällsvälling, samt henens sömn. Ökar sen tidigare då hon har börjat vakna för att äta på nätterna. Hollie är nu 6 månader, 7 den 29e och behöver sova ca 14-15 timmar per dygn, hon sover  11-12 timmar på natten så 3 på dagen är lagom för henne. Första passet sover hon ofta 40-60 min, andra passet 50-90 min och sista passet 30-40 min. Vissa dagar blir det alltså ca 2 timmar, andra dagar 3,5 timmars sömn.

IMG_5427

Att hon får rutin på sömnen gör henne så mycket mer lättnattad och nöjd under dagarna. Och att hon får rutin på maten gör att hon äter mycket bättre vid varje måltid då hon hinner bli hungrig och att hon totalt äter mer under hela dagen vilket hjälper henne att sova bättre på natten.

Här nedan kommer Hollies schema som vi håller hos till, självklart kan det skilja lite beroende på när hon vaknar och hur länge hon sover under dagen, men så gott det går försöker vi att faktiskt hålla oss till detta och det fungerar över förväntan och är dessutom väldigt skönt med fasta tider.

6.30 Vaknar
7.30 Äter välling (Vi väntar alltid lite då hon inte är så matglad när hon vaknar)
8.30 Somnar om
9.15 Vaknar
9.30 Äter en portion gröt med päronpure eller katrinplommon
11.00 Äter mellis (Grötklämmis/avokado/ yoghurt eller ersättning)
11.15 Somnar om
12.30 Vaknar
13.00 Äter lunch, mat med lite fruktpuré till efterrätt
15.00 Äter mellis (Grötklämmis/ avokado/ yoghurt eller ersättning)
15.15 Somnar om
15.45 Vaknar
17.00 Äter middag, mat med fruktpuré till efterrätt
18.45 Äter välling
19.00 Somnar för natten

Under hennes vakna tid är det mycket lek och vi försöker nu också vara ute och leka något varje dag. Vid 18.15 badar hon, sen får hon pyjamas, vi läser en bok och sen får hon sin välling i sängen. Försöker sen få henne att somna själv, den som nattar lägger sig  i vår säng bredvid så hon inte ser oss och sätter på hennes speldosa. Så får hon försöka komma till ro, ofta somnar hon efter en stund, ibland får vi ge mer mat, stoppa i nappen eller buffa lite på rumpan.Sen vi började med schemat har vi nattat henne i sängen varje natt, det har gått bra och vi hoppas det kommer att gå bättre och bättre. Vill gärna att hon blir trygg med att somna i sin egen säng.

IMG_1590

Är vi iväg så ser vi ändå till att hon får tex lunch kl 13 och är det sovtid så nattar vi henne där vi är, tanken är att rutinerna ska sitta så bra att det också blir enkelt att vara iväg. Då får hon sova i vagn/säng där vi är. Dock tänker jag att vi ger henne några dagar att komma in i rutinerna så nu har vi anpassat oss efter henne.

Vi har nu följt schemat i tre dagar och vi är så himla nöjda, har varit rätt enkelt att komma in i rutinerna. Dels har Hollie sovit bättre på nätterna, ätit mer under dagarna och utan protest, varit mer lättnattad men framförallt varit så glad och nöjd. Vi hoppas detts håller i sig även om vi är fullt medvetna om att allt går i faser, att hon är en bebis så dagarna ser olika ut och att rutinerna snart behöver ändras igen 😉

Blev ett långt inlägg, svårt att få med allt så ställ gärna frågor om jag missat något. Hoppas ha kunnat inspirerat någon och än en gång, alla är, tycker och fungerar olika, men så här gör vi och det fungerar för oss.

Stor kram

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
nadjamayr

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sani

  Hej,
  Hur fick ni hollie att sova bra om nätterna redan fr 2
  Månader? Har en liten på 2 mån som sover dåligt nattetid o gärna i vår famn
  Skulle bli så tacksam om du berättar lite om det!

  1. Helen

   Hej,
   Hur var det tidigare med Hollies sömn på dagen, har hon alltid velat sova så korta pass eller har ni kortat ner dem?

   Med vänlig hälsning,

 2. Sandra

  Superinspirerande! Min 6 mån kille sover otroligt dåligt på nätterna så tänkte faktiskt prova detta schema och se om det skulle funka för oss också 😉 men en fråga, ungefär vilken mängd äter hon vid varje tillfälle? Kram

 3. Edona

  Du är en fantastisk mamma och jag är så stolt över dig. Den första jag kommer ringa om tips och råd när jag är där! Fina bästis!❤️

 4. Under Mina Vingar

  Superbra tips! Vår Truls är strax 4 månader och har sovit bra den senaste tiden under nätterna. Han har svårare att komma till ro på dagen. Ditt inlägg gav mig inspiration till att börja anteckna hans egen rytm och sedan skapa rutiner. Tror precis som du att både bebis och föräldrar mår bra av det. Kram <3

 5. JohannaIsabella

  Skönt med rutiner! Speciellt kring sömnen. Vi har supersvårt att få ordning på Mejas sömn här hemma, det är omöjligt att få henne att somna innan tidigast 21.30 och hon vägrar somna i sin säng 🙁

 6. Marlene

  jag sitter här med min 2veckor lilla tjej och blir så inspirerad av ditt inlägg. Än är detta inte aktuellt för oss, men hur hittade du inspirationen (dvs bloggar, böcker m.m) bortsett från Hollies rutiner att skapa detta? Tack för en inspirerande blogg och insta ❤️

 7. Anna Rydberg

  Tack för en fin blogg! Har en liten tjej som föddes den 30 april, så jämngammal med din! Hon sov också jätte bra fram tills hon var 3 månader, sedan kom en period när hon skulle vakna ofta. Nu har vi också hittat tillbaka till rutiner, är så skönt att ha den tryggheten. Min flicka sover i princip på samma tider (också tre pass) så på helgerna när vi ska hitta på saker så anpassar vi oss efter det. Mina vänner påpekar ofta att vår tjej alltid är glad, men jag är säker på att det beror på rutinerna! Fortsatt lycka till med Hollie!

stats