nadjamayr

Nadja Mayr

Nattningsrutiner och hur vi drömmatar

Hej fina 💗

Får frågor om Noras rutiner och hur vi gör när vi drömmatar henne..

Hennes rutiner har kommit ganska naturligt och det är såklart svårt att veta hur mycket vi påverkar dom och hur mycket som handlar om henne. Och är det något jag har lärt mig som mamma är det att allt är faser, går ni igenom något jobbigt så kom ihåg att det är en fas, har man en bra period så var beredd på att de kommer att komma jobbigare faser. Det enda man kan göra är att njuta när man får sova och har en bra period och att när man har en jobbigare period, påminna sig om att det är en fas, det går över, försöka att inte stressa upp sig och vara snäll mot sig själv.

Hollie sov sin första hela natt vid 2,5 månad och sov efter de väldigt bra fram till ca 5 månader, det har gått upp och ner men ofta har vi haft helt okej/bra nätter med henne. Nu är hon 2 år och kommer ibland in till oss och somnar om direkt när vi lyfter upp henne och inbland sover hon hela natten inne i sin säng.

Nora har sen hon kom ätit max 2 gånger per natt, oftast 1 och nu den senast veckan har hon sovit hela nätter. Hon somnar runt 20-21 och sover till 5.30-7.00. Då drömmatar vi henne vid 23-23.30. Jag förstår att det är otroligt lyxigt att få sova hela nätter med en 7 veckors bebis och är bara tacksam för varje natt, man vet aldrig om eller när det vänder 🙂

Så här gör vi:

Runt 18.45-19 varvar vi ner, då får Hollie välling och Nora äter också någon gång runt 19. Vi kollar film eller läser bok. På dagarna är det fullt ös och när det är dags att sova blir det lugnt, detta får ju Nora automatiskt och jag tror det är viktigt att det är stor skillnad på natt och dag. På dagarna är det aldrig helt tyst när Nora sover och hon sover då ofta i vagnen.

När den ena nattar Hollie är den andra med Nora, för Hollie läser vi alltid en bok, ofta samma och ligger sen bredvid tills hon somnar. Nora får ny blöja och mat en sista gång, sen får hon napp och sin snuttis. (Det får Hollie me) Hon somnar ibland vid matning, ibland när vi rapar henne och ibland i sitt babynest, hur hon än somnar så lägger vi sen ner henne i nestet med sin snuttis lite över ögonen.

Hon sover i nestet bredvid oss tills vi går och lägger oss. Då bär vi in nestet i sovrummet, det är mörkt och tyst där. Jag bär upp henne försiktigt och ger henne flaskan, det kan ta några försök men ibland tar hon den direkt. Hon äter nästan alltid upp hela flaskan ca 120 ml. Sen tar jag upp henne på bröstet och försöker rapa henne, men ofta kommer det inget, då lägger jag tillbaka henne i babynestet som vi har i hennes säng bredvid vår. När man nattmatar så sväljer de oftast mycket mindre luft så man brukar inte behöva rapa.

När jag lagt ner henne så fortsätter hon bara sova, hon vaknar i princip aldrig under nattmatningen. Om hon skulle göra det så försöker jag bara vaga henne till sömns.

Om hon vaknar på natten matar jag på samma sätt, i mörker, är tyst och visar att nu är det natt..

Nora äter väldigt bra dagtid och går upp bra i vikt vilket troligen gör att hon klarar en hel natts sömn utan att äta. Att hon äter ersättning som för oss mättat mer än när jag ammat och att vi drömmatar så att hon blir ordentligt mätt.. Det tror jag är en stor del i att hon sover bra, sen tror jag den tydliga skillnaden på natt och dag och lugnet man själv känner denna gång påverkar. Sen att vi nu låter henne sova på sidan eller magen påverkar nog också, hon är så stark att hon själv kan ändra position (från sida till mage) så nu låter vi henne sova så som hon sover bäst. Hollie sov också alltid på sidan.

Detta har fungerat fantastiskt för oss och jag sover själv så djupt denna gång. Ändå vaknar jag om hon börjar knorra och kan snabbt ge henne mat innan hon vaknat upp för mycket, men som sagt, senaste veckan har vi sluppit det och det är bara njuta sålänge det varar 💗

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
nadjamayr

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Jenny

  Hur mycket ersättning får hon dagtid och hur ofta? Funderar på att gå över till enbart ersättning till min 8 veckors tjej men funderar lite på hur mycket och ofta. Alla behöver förstås olika men vore kul att veta hur ni gör.

 2. Liwe

  Hej, åh vilket bra inlägg! Har en 5 veckors bebis här hemma (1a barnet ) och funderar på att börja med ersättning då det inte känns som hon blir mätt och jag ammar non stop särskilt kvällar.
  Hur gör du på dagen, får hon ersättning då också eller delammar du?
  Fler sådana hör inlägg <3

 3. Anna

  Hej!
  Kul att följa din blogg! Jag har en gosse på 4v och vi har problem att hitta en nappflaska som funkar! Har tar alla men kröker av vissa och orkar inte suga klart på vissa.. sväljer luft osv. Har testat MAM, twistshake(s&m) och dr Brown.. alla antikolik. Vilken har ni?
  När började era sova på mage? Lägger ibland på sidan, men oftast kissar han igenom då..

  1. nadjamayr
   nadjamayr

   Vi har mam och dr Brown men gillar herobility dock inte testat den på Nora än 💗 hon har sovit på mage nästan hela tiden 💗

 4. Patzy

  Så himla sunt tänk. Det är verkligen så, man får vara tacksam för det man har nu..man vet aldrig om det vänder. Det gör att man inte blir så stressad om någonting förändras för är det något man lärt sig är det just det. Förändringen är konstant. Inte bara med sov, utan allt annat som man tycker är självklart. Just nu vägrar min son äta vad han alltid ätit… Well, “That too shall pass” är något jag alltid tänker under en sådan period. Hoppas dina flickor fortsätter sova som små troll…gör det lite lättare för oss 🙂

  1. nadjamayr
   nadjamayr

   Med Hollie så tog jag nätterna när han jobbade å han mornarna. Under sommaren så tog den ena natten å den andra morgonen å då körde vi varannan dag. Nu har det ju knappt varit några nättre men upplägget är att jag tar natten om hon vaknar då, han tar Hollie, om hon vaknar går han med henne in till hennes rum oftast. Har jag vaknat på natten med Nora så kan han ta morgonen. Känner jag mig trött kan vi bestämma att han tar natten om det blir något 🙂

  1. nadjamayr
   nadjamayr

   Jo i början var jag orolig och vi försökte undvika det, dock sov hon bäst så. Nu känns hon så stark och rörlig så känner mig inte orolug💗

 5. Kiki

  Hej! Hur gör ni med blöjbyte om hon bajsar under natten? Vaknar hon av det? Jag försöker så smidigt som möjligt byta på min lilla utan att väcka henne.,. Funkar si sådär….

stats