nadjamayr

Nadja Mayr

Nora sov- och matrutiner – 7 månader

God morgon fina du,

Vår lilla gos blir 7 månader på måndag, oj så fort tiden går. Hon är glad, charmig, busig och väldigt mammig just nu. Hon kryper runt, ställer sig upp mot allt och det är med andra ord fullt ös på dagarna. Jag har slarvat lite med rutiner till henne då man har storasyster att anpassa sig efter och då hon varit hängig. Det funkar absolut inte för alla, men JAG och jag upplever även att MINA barn mår bra av det. Med Hollie hjälpte det även till att få henne att sova bra under nätterna. Två bra nätter och fantastiska nattningar har det lett till hittills. I natt verkade hon drömma en del och var ledsen, men somnade om så småningom. Det måste man ha med sig, det kommer faser, de drömmer ibland, smälter intryck, får tänder osv.. Första året blir lätt som en berg och dalbana. Men det blir bättre och man är ändå med och lägger en bra grund redan nu 🙂

Rutiner:

 • 06.00 Vaknar (väcks senaste kl 7.00)
 • 07.00 Får en flaska ersättning 180 ml (Nora är inte hungrig direkt när hon vaknar så vi leker först och sen myser vi med en flaska)
 • 9.00-10.00 Sover sitt första pass (sover alltid ute i vagnen)
 • 10.30 Äter en stor portion gröt och lite katrinplommon till efterrätt för magens skull 🙂
 • 12.30 ersättning 150 ml
 • 12.30-13.30 Sover sitt andra pass
 • 14.00 Äter mat, oftast äter hon en hel burk.
 • 15.45 Mellis Yoghurt/lite gröt och fruktpure
 • 16.00-17.00 Sover sitt sista pass
 • 17.30 Äter en stor portion gröt
 • 19.00 Välling
 • 19.00 Somnar, läggs i sitt rum, pussar god natt och sen somnar hon oftast direkt, om inte går jag in och ut och nattar några gånger.
VIKTIGT. Detta är min grund som jag tycker är super skön att förhålla mig till, Men jag är flexibel och lyssnar på Noras signaler. Tex. Vaknar hon vid fem, får hon somna 8.30 och sova en halvtimme längre. Men i regel är det himla skönt att ha hittat rutiner som funkar, får en glad och nöjd tjej och kan alltid ligga steget före. Mellan mat och sömn är det bus, lek, mys och skratt <3
Klicka gärna på hjärtat om du gillar denna typ av inlägg. ❤️
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
nadjamayr

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Marina

  Hej!

  Min dotter blir 7 månader nu, jag är väldigt positiv till rutiner och har bra sovrutiner med Julie, väldigt likt Nora i denna ålder. MEN tycker jag har noll mattutin, hon är väldigt matglad men magen blir ganska ofta hård.
  Hur var det för Noras och Hollies mage när ni började med käk? Vill börja med välling, men också orolig för magen. Tack påföljande ochför fin blogg!

  1. nadjamayr
   nadjamayr

   Hollie hade lite jobbigt med mage och vi fick ge henne katrinplommonpure efter varje måltid. Det funkade jätte bra. 1/2-1 burk. Nora har inte haft några problem alla. Välling har inte heller varit några problem, snarare mättat bättre ❣️❣️❣️

 2. Sabrina

  Jag förstår ingenting. Min lille kille är snart 8 mån. Äter frukost en portion gröt 07.30. En matburk lite frukt kl 11.30. Sen kl 14. Ersättning 180 ml. Sen kl 17 gröt. Sen kl 19.30 ersättning 180. Och han ökar något drastiskt i vikt. Är 72 cm lång och väger 11,6 kg. Om man jämför Noras och hans matschema så äter Nora mer men ändå är smal och verkar vara en normal stor bebis. Jag mår så dåligt över att min lille kille blir större och större trots att han inte äter extremt mycket. Han har inte ens börjat krypa än, vill knappt ligga på mage bara sitta eller ligga på rygg. Är så rädd att han blir överviktig att det ör allt jag tänker på varje dag. 😭

  1. nadjamayr
   nadjamayr

   Åh men det är väl jätte bra att han går upp 🙂 Nora äter mycket mer än Hollie gjorde, men är ungefär lika stora. Nora är väldigt aktiv å rör sig, därför hon behöver mycket kanske 🙂

   Oroa dig inte, allt jämnar ut sig ❤️❤️

 3. Lisa

  Vilket bra schema! Försöker införa ett för min femmånaders men hon är en kinkig liten typ😂 dock märkt att det blir mycket bättre när hon får sova ordentligt. Men när man tror att de ska bli längre mellan matningarna på natten har det nu istället blivit oftare, vet inte om de är att hon inte blir mätt på bara ersättning eller om det blivit mer utav en vana. Har för mig att jag läst något om dreamfeed här på bloggen förut..hur gjorde du då? Äter Nora fortfarande på nätterna? Behöver lite pepp känner jag. / supertrött mamma 😅

  1. nadjamayr
   nadjamayr

   Tack 🙂
   Haha ska försöka peppa!

   Vill du skriva hur en dag ser ut med mat och sömn för er? Om du inte har koll så anteckna gärna allt imorgon 🙂

   Äter hon bara ersättning tror jag att hon behöver få gröt eller välling också..

   Nora äter inget på natten, ibland lite vatten, har du testat att ge henne det? Äter hon inte upp sin välling innan läggning ger jag resten innan vi går och lägger oss, i sömnen stoppar jag in flaskan bara. Skulle hon ha ätit dåligt någon dag så får hon det också..

   Men som sagt skriv hur det ser ut så ska jag försöka peppa 🙂
   stor kram

 4. Madelen

  Mitt schema för min 6 månaders ser nästan på pricken ut som ditt förutom att min inte börjat med så mycket riktig mat ännu. Det här grundschemat är toppen och fungerar hur bra som helst för oss också ❤️

 5. Mikaela

  Har du något tips på hur man ska göra för att få sin bebis att lära sig somna i egen säng? Från en sliten morsa som varje kväll får gå med henne i armarna för att guppa, vagga runt för att hon ska somna. Har försökt att lägga henne i sin egen säng, men hon sätter sig bara hela tiden upp och börjar leka. Så tungt att gå runt! Behöver alla tips! Kramar. Min lilltjej är snart 9 månader!

  1. nadjamayr
   nadjamayr

   Hej fina du <3
   Vi har försökt lära våra barn från ganska tidig ålder men det är ju såklart aldrig för sent. Jag skulle lägga henne, pussa god natt och gå ut, vara i närheten och gå in med kanske 3 min mellanrum, bara lägga ner henne och säga god natt igen. Hålla på så tills hon somnar och ge det någon vecka. När hon förstått att det inte händer något mer så kommer det förmodligen gå väldigt fort. Båda mina tjejer somnar ofta på några minuter. Sen att försöka se till att tajma när det är exakt rätt trötta och köra samma tid och rutin varje kväll <3 Hoppas det kan hjälpa lite. Kram <3

 6. Bella

  Med första barnet tyckte jag det var så jobbigt att få in rutiner som funkade för oss. Var ofta inne och googla vilka rutiner ”man skulle ha”. Men nu med andra barnet har jag helt följt lillens rytm och det funkar så himla mycket bättre! Han äter bättre, sover bättre och är gladare. Tror det viktigaste som nybliven mamma är att försöka släppa alla krav och måsten och inte jämföra sig själv med hur andra har det ❤️

 7. Louise

  Vad mycket mat/gröt ni hunnit börja med, kul att hon gillar det! Jag har en kille på 6 mån och en tjej på 3 år. Mycket svårare med rutiner denna gången. Svårt också då han ibland sover 40 min första passet och som idag 2,5 h! Vill inte väcka då han uppenbarligen behöver vila men det blir ju konstigt resten av dagen.

  1. nadjamayr
   nadjamayr

   Ja hon är riktigt matglad, det va inte storasyster så njuter 😉
   Håller med dig!
   Såklart ska du anpassa schemat efter honom. Kanske passar det bättre med två korta och en lång tex. Jag väcker dock nu när jag sätter rutinerna, annars sover hon för mycket dagtid och vaknar vid fyra och vill gå upp.. Phju <3

stats