nadjamayr

Nadja Mayr

Så tänker jag om amning denna gång

Hej fina, Det här med amning, en känslig fråga, såå dumt för det är det sista det borde vara. Den där stunden som nybliven mamma, såå mycket känslor att det inte ens går att beskriva och trotts att alla mammor själva gått igenom denna omvälvande och omtumlande tid tycker de sig ha rätt att kommentera hur andra gör. Antingen ammar man för lite, för länge eller på fel plats? Hur kan inte vi mammor behandla andra mammor med den respekt som borde vara så självklar? 

För det första, det är allas egna ensak hur de väljer att göra när det kommer till amning. Och ingen annan har egentligen någonting att göra med saken.

För det andra så vet vi väldigt sällan hela bakgrunden, det kan finnas orsaker vi inte har en aning om. 


För det tredje
, alla mammor kan inte amma, alla barn kan inte ta bröstet. Det är inte alltid man kan välja själv hur man vill göra men oavsett, varken mammans eller bebisen värde har något med amning att göra. 

För det fjärde, det allra viktigaste är att mamman får må bra, för då mår också bebis bra, innebär det att man avstår från att amma för att kunna vara en bättre, tryggare och lugnare mamma, så är det väl ett jätte klokt val att avstå?! 

Jag ammade några veckor med Hollie, hon gallskrek i tre nätter, ammade i timmar, vi var helt förstörda och helt slut. Jag försökte pumpa men det kom ingenting i ena bröstet, i andra kom det lite. Vi åkte på natten och hämtade ersättning hos Fs bror, Hollie svepte hela flaskan och sov sen i 5 timmar i sträck. Efter det hade vi inga fler nätter som de där tre hemska. Förstår ni hur jag kände mig? Min lilla mini, hon var hungrig och jag hade inte tillräckligt med mat.. hur kunde jag inte förstå det? Varför testade vi inte ersättning tidigare?  


Jo för ingen säger något om detta, inga rekommenderar ersättning för det är bara amning som gäller. Jag har aldrig lagt något värde i om jag ammar eller ger flaska så länge mitt allt mår bra. 

Efter de fortsatte vi kombinera flaska och ersättning i 6 veckor innan vi vid 2 månaders ålder helt gick över till flaska. Jag pumpade och försökte hålla igång mjölken men efter ett tag kom det nästan ingen mjölk, då började jag känna att det fick räcka. 

Jag är glad för den amning vi fick till, jag var så stolt över henne när hon kunde ta bröstet direkt och det var ett bra sätt att trösta henne på, det är något vackert med amning. 


Men det är en sån liten del.. Allt med en bebis är vackert, närhet kan du ge minst lika mycket ändå och det viktigaste av allt var ju att H fick bli mätt, att jag fick må så bra att jag faktiskt kunde njuta av den första tiden med mitt lilla mirakel. 
Denna gång kommer jag testa att amma precis som med Hollie, funkar det så kommer jag amma så länge det känns bra, fungerar det inte så kommer jag vara ännu snällare mot mig själv, inte lägga för mycket tid med pumpen och defenitivt kommer det att finnas ersättning hemma från dag ett. 

KRAMAR 💗

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
nadjamayr

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Pauline

  Hände likadant med mig. Det är bara helammande mammor som dömmer. De har inte varit i den fruktansvärda situationen med ett gråtande barn som är otröstligt på grund av hunger. Jag kände mig totalt värdelös som inte kunde eller orkade amma längre än en månad. Dessa veckor var de värsta i mitt liv och idag är jag så ledsen över att de första veckorna i min lille pojkes liv var allt annat än en lycklig period. Vi tar igen det nu!

  1. nadjamayr
   nadjamayr

   Åh fina du! Det gör ni rätt i ❤️ exakt därför det är så trist att många dömmer. Enda viktiga är att mamma och bebis mår bra, amning behöver absolut inte vara en del av det ❤️

 2. Anna

  Det bästa med allt är att alla gånger är olika. Första gången förstod inte min son hur man skulle amma. Koppmatade i 16 dygn. Var på Amningshjälpen och med i en amningsstudie. Pumpade i 9 månader och gav flaska. Fick en stor elektrisk pump och spray till näsan för utdrivning. Fattar inte hur jag orkade. Andra ammade direkt och mjölken kom nästa dygn fast de sa att det var omöjligt han kunde ta flaska och bröst.. Tredje ammar varje timme typ sen 15 månader. Hon kan inte ta flaska… kram

  1. Frida

   Vilket underbart inlägg! Sitter här tårögd med en 7 veckors bebis som tog bröstet så jäkla bra… hoppades innerligt att amning skulle funka denna gången. Det fungerade bara någon vecka med vår första dotter. Men fan… efter en vecka åkte jag på en infektion i kroppen pga sår på bröstvårtorna och där sket det sig igen… kämpade med pump och försökte amma men fått ge upp drömmen igen. Ditt inlägg hjälper mig känner jag… att inse att amning inte är allt. Huvudsaken är att alla inblandade mår bra och njuter ❤ TACK!!

   1. nadjamayr
    nadjamayr

    Åh finaste du ❤️❤️
    Stort grattis till ditt mirakel! Hoppas du försöker strunta i allt och bara njuta nu av första tiden, den går ju så fort. Massa kärlek ❤️❤️

 3. Anna

  Himla bra och fint inlägg!
  Jag väntar också bebis nummer två nu och hade också lite strul med både amningen och folks åsikter… :/ Jag var så otroligt skör den första tiden också, normalt sett bryr jag mig aldrig vad folk tycker, men det var verkligen tufft att sålla bland alla kommentarer och ”goda råd”.
  Tror du att man kommer vara lika omtumlad nästa gång? Man tänker ju någonstans att det inte borde bli lika omvälvande med den första bebistiden nu omgång 2, men samtidigt så var det kanske hormonerna som gjorde en så?
  Jag tror iallafall definitivt att man kommer ha mer skinn på näsan gentemot omgivningen och typ BVC. Denna gången litar man mer på sig själv känns det som.
  Vi kommer också testa amningen och verkligen ha som mål att inte ta med de gamla erfarneheterna in i nästa omgång + vara mycket snällare mot mig själv om det inte funkar!

  1. nadjamayr
   nadjamayr

   Åh grattis till graviditeten 💗💗 så svårt att veta, säkert lite skör men inte alls på samma sätt. Jag kommer lägga all fokus på att njuta av första tiden nu när man vet hur fort den går, om det innebär amning eller ersättning det får vi se 💗💗

 4. Jill

  Jättefint skrivet. Det är en nästan identisk amningshistoria med min. Det är att det lilla livet mår bra som räknas men det är ett såå otroligt dömmande kring att inte amma. Girlpower till dig! Och lycka till. Kul att följa dig.

  //jilllinnea_ på instagram

 5. Jill

  Jättefint skrivet. Det är en nästan identisk amningshistoria med min. Det är att det lilla livet mår bra som räknas men det är ett såå otroligt dömmande kring att inte amma. Girlpower till dig! Och lycka till. Kul att följa dig.

stats