nadjamayr

Nadja Mayr

Tips – så förbereder du ditt barn för förskolan

Inlägget innehåller Adlinks 

Hej fina ni,

Hoppas ni haft en fin lördag så här långt. Fick frågan om jag hade tips på hur man kan förbereda barnen inför förskolan så tänkte skriva lite om ämnet, är ju dock inget proffs så skriver bara hur jag tänker.

Jag tror det viktigaste är att försöka träna barnet i att bli självständigt, tryggt och van vid olika miljöer, så kommer det andra på köpet. Det lär sig så otroligt mycket där och av alla andra barnen. Så stt försöka göra barnet självständigt genom att uppmuntra nyfikenhet, låta barnet få försöka och undersöka själv, bekräfta barnet, utsätta barnet för olika miljöer så som parker, lekland eller andra platser med mycket barn tror jag är det viktigaste. Jag tänker att genom att utmana dom, så får det inte bara stimulans utan också självförtroende. Samma sak gäller när det kommer till att uppmuntra barnen att ta ansvar och våga försöka själv, tro på att ditt barn kan, det smittar av sig och de kommer själva att få samma känsla. Att låta dom lösa problem själva stärker deras känsla att de faktiskt klarar mycket mer än de tror om vi ständigt är där.

Några konkreta exempel:

  • Gå ut och lek i parker, både själva och med andra barn. Låt barnet undersöka, utforska och prova sig fram. Du väcker lusten för utelek samt får barnet tryggt i utemiljön. Försök att inte vara så nära utan iaktta på avstånd, då visar du barnet att du är trygg med situationen och att det är ofarligt att leka ute. Här kan ni även börja träna på att inte äta allt hihi 😉
  • Om ni är på kalas, någon form av lekland eller annan miljö med mycket folk, var positiv och uppmuntrande och låt gärna även här barnet få leka utan att du är precis bredvid hela tiden. Barnet över sig i att bli trygg i rörigare sammanhang och du visar ett lugn genom att hålla koll på ett litet avstånd och genom att uppmuntra barnet att prova nya saker.
  • Var själv social, lugn och glad, det smittar av sig.
  • När barnet vill prova något nytt, uppmuntra och stötta utan att styra.
  • Utmana ditt barn, låt de prova själva, ta med de på olika aktiviteter och prova olika lekar tillsammans. Jag brukar ibland åka och bada med Hollie, hon älskar det, för varje gång blir hon tryggare och modigare i bassängen. Utmaning ger utveckling.

Ett annat tips är att införskaffa lite funktionskläder, blir så mycket lättare med utelek och aktiviteter, jag beställde denna skaloverall till Hollie från Reima (super bra sida för just detta, beställde även uvdräkt och sandaler till i sommar så att hon kan leka fritt ute), den är vattenavvisande och vindtät men den har en annan viktigt funktion, den andas. Barnen rör sig så mycket så detta är viktigt. Jag skulle säga att det är värt att lägga lite extra för att få en bra overall, den är så användbar då den skyddar alla kläder och fungerar i vår, sommar om det är kyligt/regning/lerigt och i början på hösten. Du kan ha lager på lager under eller bara något tunt. De kommer behöva en liknande vid förskole start så jag passade på att köpa en redan nu i en storlek större så att vi kan vara ute och leka fritt nu och i sommar men räknar även med att den passar vid förskole start och fram till att det är dags för en fodrad variant. Viker upp den och så går den att dra åt i midjan, så det fungerar hur bra som helst. Ni hittar Hollies overall Här och flera liknande overaller och set här.  Hollie älskar att vara ute och leka, så nyfiken och glad och då blir mamman glad 😉

Hoppas ni fick lite tips, dela gärna med er om ni har fler 🙂 <3

Kramar

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
nadjamayr

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats