Nadja Mayr

Nätterna, nattning och matning

God kväll vännen ?

Hoppas du haft en fin dag. Här har det varit världens lugnaste tempo, har tom sovit en timme mitt på dagen, händer aldrig.. Ni vet när man slappnar av helt och blir såå trött, de plus lite sömnbrist pga bebis..

Även om jag verkligen inte ska klaga.. Vi har haft tur som har fått en liten tjej som gillar att sova, sen vi kom hem med henne från BB har hon vaknat som mest 2 gånger per natt, men senaste veckorna bara en, dock kan hon vakna väldigt tidigt vissa dagar. Vi har gjort på samma sätt sen dag ett och det har fungerat bra för oss.

Vi följer hennes rytm, hon sover och äter när hon vill sova eller äta. Ligger lite steget före denna gång och vet oftast när det är dags för mat eller sömn så ser då till att ha mat redo eller natta i vagnen tex. Dessutom har hon ju fått ersättning från start så hon har alltid blivit ordentligt mätt. Så förutom att vara lite kinkig några få stunder så har hon varit en väldigt snäll och nöjd bebis.

Oftast äter hon någon gång runt 19 och somnar därefter. Hon somnar antingen vid matning, rap, eller då vi lägger ner henne i sitt babynest. Vi lägger henne med napp och hennes snuttis och då är hon faktiskt duktig på att komma till ro själv, ofta funkar det bäst. När hon tex är lite kinkig och har svårt att komma till ro brukar det vara bästa att lägga henne på sidan eller mage med sin snuttis, så kommer hon ofta till ro själv. Annars funkar det bra stryka henne lite i pannan och över ögonbrynen och att buffa lite på rumpan.

När vi sen ska lägga oss får hon mat igen, ofta runt 22.30, jag matar henne även om hon sover. Det kallas att drömmata. Jag lyfter då upp henne försiktigt och ger henne flaskan väldigt lugnt tills hon suger tag och börjar äta. Oftast vaknar hon inte, jag rapar henne om hon behöver. De brukar inte svälja lika mycket luft när de äter i sömnen så det är inte alltid det behövs. Lägger ner henne sen och hon fortsätter sova. Ibland vaknar hon till när jag tar upp henne men somnar snabbt om igen efter maten. Hon sover sin första del babynestet och brukar vakna runt 3-4 igen, då matar jag innan vi somnar om tillsammans eller så lägger jag tillbaka henne i nestet.

Har varmvatten i termos och färdigdoserat pulver bredvid sängen så att det går smidigt. Vi använder NAN sensitive.

Att ha en snuttis är verkligen ett tips, har hjälpt Hollie så mycket att komma till ro själv, är perfekt vid nattning men också en trygghet på förskolan vid vilan eller när hon behöver tröst. Nu har vi introducerar det även till Nora och det har redan gett resultat, hon blir lugn av att ha den nära och ibland lire över ögonen när hon somnar in. Säkert inte för alla barn men för våra har det funkat ?

När Hollie var runt 2,5 månad började hon få rutiner både dag/natt så tänker att jag kör samma med Nora 🙂

Mitt bästa tips är ändå att inte stressa upp sig över sömn, vi klarar oss bättre än vad vi tror utan sömn. Det som faktiskt för oss tröttast är förställningen om hur trötta vi känner oss, att vi tänker att i natt Siv jag bara fyra timmar, (jag borde vara helt slut).. Försök att inte räkna timmar utan fokusera på annat.. Det fina med småbarn. Det är en kort period av livet och hur tufft det än är vissa dagar kommer iaf jag att längta tillbaka. Försök acceptera och njut, stressa inte, jämför dig inte med andra och var snäll mot dig själv. Vila om du behöver, unna sig extra gott kaffe på morgonen (och resten av dagen ;)) och en blombukett i veckan att vakna upp till ?? Våra små är bara små en gång. Och vi kvinnor har en inneboende superkraft ??

Nu blir det grill, rosé och myskläder, solen skiner fortfarande, vinden har lagt dig lite och ön bjuder på en riktigt fin kväll 🙂

Hoppas ni njuter vad ni än gör ?

KRAMAR N

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Alexandra

    Hej! Fint att du delar med dig. Skulle du vilja dela med dig om tips gällande Hollie med – mat, hur nattar ni henne, hur sover hon om dagen osv ☺️?

  2. Maria

    Vår son är 4 veckor och har gett ersättning sen dag 3 då jag inte hade tillräckligt med mjölk. Vi upplever dock att han inte kan sköta magen som dom små ska. Har eran lilla problem med det? Vi ger också nan sensitiv just pga detta.

  3. Lotte

    Ja det där med sömnen…. min är ju 7 månader nu och han sover fortfarande max 2.5h i taget. Jag stressar inte upp mig för jag vet att det vänder – så småningom, jag har 4 barn. Jag tror jag sover rätt bra de få timmarna i taget som jag får sova. Är aldrig trött om dagarna iallafall 🙂 Trevlig kväll
    https://lotte4.blogspot.se

  4. Liwe

    Hej, jag fick för en månad sen mitt första barn ❤️ Misstänker jag har för lite mjölk. Ammar och ammar hela tiden och hon känns inte nöjd.. hur var det för dig? Ammar du nu på dagen också eller kör ni bara ersättning?

    1. Emelie

      Hej Liwe! Kan ju vara en ökningsfas, vid ca 3 v får de en fas när de bara ammar och ammar för att öka produktionen. Sök på tabell amning ökningsfaser. Superbra!

      1. Liwe

        Tack för svar Emelie! Första 3 veckorna hade jag bra med mjölk och hon har gått upp mkt i vikt men nu har något hänt.. tack ska googla!

stats