nadjamayr

Nadja Mayr

Amning och alkohol

Hej fina,

Fått en del frågor kring amning och alkohol.. Så tänkte skriva lite kring mina tankar om detta.. Jag förstår att alla ser olika på ämnet och tycker att alla ska göra det som känns rätt för dom. Så detta är bara mina tankar..

Rekommendationen som finns är att 1-2 glas vin eller motsvarande är helt okej under tiden man ammar, eller egentligen under tiden då man har en liten, för det är egentligen det de handlar om. Som de sa till oss på BVC, rekommendationen finns för att man inte ska dricka så att det påverkar en och efter att ha varit gravid i nio månader så är man ju dessutom mer lättpåverkad. Det handlar alltså främst om att man inte dricker på ett sätt som gör att man tex får sämre omdöme, sover för djupt eller på annat sätt påverkas så att de i sin tur kan påverka bebisen. Alltså, det handlar om sunt förnuft! För vem vill med en liten bebis dricka sig berusad? Jag är i huvud taget ingen person som gillar att dricka på den nivån och tycker egentligen aldrig att alkohol i annat syfte än att njuta av något glas passar ihop med barn, oavsett ålder..

Att däremot njuta av ett-två glas vin tycker jag är helt okej. Efter nio månader så tycker iaf jag att det är helt fantastiskt att få äta chark och skåla i ett glas bubbel med mannen igen. Eller att lyxa till det med ett glas rosé till lunchen i solen. När jag hittills har unnat mig ett glas så har jag ofta inte ens druckit upp det. Det handlar mer om att få njuta av de man tycker om och lite fira att jag faktiskt varit gravid i nio månader, att jag genomgått en förlossning (och överlevt) och att jag nu har världens finaste hos mig. Tycker man är värd det <3

Om någon skulle tänka något när jag tar ett glas ute med en liten spelar mig ingen roll, tycker mest det är ledsamt.. För skulle någon ens reagera på att pappan beställer in ett glas? Jag tror inte det. Vi är lika mycket föräldrar båda två, vi delar på ansvaret och hur vet de ens att jag ammar om de nu oroar sig för att vinet skulle gå ut i bröstmjölken?

Så ja, jag tycker det är mer än okej att njut av ett glas vin om man vill det.. Vi behöver inte sträva efter att vara så duktiga och perfekta som möjligt hela tiden.. Stäva istället efter att njuta, njut av de du tycker om, njut av bebisbubblan, njut av att få vara mamma och njut av att du har chansen att vara chef över ditt eget liv.. Var snäll mot dig själv och ha som mål att vara en sån lycklig mamma som möjligt, det kommer ha sån mycket större inverkan på dina barn än om du väljer att ta ett glas vin istället för ett glas vatten ibland.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
nadjamayr

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Julia Björk
  Julia Björk

  Så bra skrivet! Vi är värda ett glas vin lite då och då, så länge det sunda förnuftet finns där!

 2. Lin

  Mjölken blir inte vin, eller ens lättöl, om du dricker när du ammar. Detta visar dagens forskning och är inte tveksamma ”rön” som förändras dagligen. Det är en seglivad myt att bröstmjölken påverkas som Livsmedelsverket inte gör något för att avliva, tvärtom. Poängen är att man ska kunna ta hand om sitt barn. Av den anledningen bör man inte supa sig redlös, åtminstone inte när ingen annan (pappan) kan ta ansvaret. Detta är bara ytterligare ett seglivat sätt att kontrollera och skuldbelägga kvinnan. Punkt.

  Kram

 3. Lin

  Mjölken blir inte vin, eller ens lättöl, om du dricker när du ammar. Detta visar dagens forskning och är inte tveksamma ”rön” som förändras dagligen. Det är en seglivad myt att bröstmjölken påverkas som Livsmedelsverket inte gör något för att avliva, tvärtom. Poängen är att man ska kunna ta hand om sitt barn. Av den anledningen bör man inte supa sig redlös, åtminstone inte när ingen annan (pappan) kan ta ansvaret. Detta är bara ytterligare ett seglivat sätt att kontrollera och skuldbelägga kvinnan. Punkt.

 4. Amanda

  Det handlar om hur man blir som person/påverkan, inte mängden alkohol som passerar i bröstmjölken. Jag ammade enbart i 2 1/2 månad men en helg blev det att jag och sambon delade på en flaska vin. Dottern sover i egen säng och jag vaknar på 2 röda om hon ens rör sig så det handlar mest om HUR man blir av alkohol, dvs. inte vaknar eller kan rulla på sitt barn om man samsover. Jag tycker om vin men det är klart att man dricker mer sällan nu än innan man blev mamma. Dessutom är jag bonusmamma och dricker inte / tar kanske ett glas vin till maten när vi har barnen dom helgerna.

 5. Anna

  Fast bebisen får ju inte i sig någon alkohol (ren matematik) vilket gör att i så fall är det inte alkoholen i sig som skadar barnet.

 6. Maria

  Min vän var väldigt orolig för just det momentet både att någon skulle säga till henne eller titta. Hon pumpade ut mjölk och tog kanske sen ett glas vin. Tror också som du säger att allt handlar om sunt förnuft.

 7. Cissi

  Tolkade frågan som just ‘alkohol och amning’. Inte alkohol och småbarn som det ju handlar om ifall pappan tar sig ett glas. Tolkar alltså alkohol och amning som hur man ser på det att dricka alkohol när man ammar. Tänker på det som går över i mjölken, inte i första hand hur man hanterar att sköta barnet med 1 glas vin inmundigat. Nu blir det upprepat och tjatigt i hopp om att försöka vara tydlig 😂😊

  Känsliga barn påverkas ju märkbart av tex mjölkprotein, lök och vad annat man nu stoppar i sig i små mängder som förs över till barnet i amningen.

  Pumpar man då ut mjölken/avstår amningen då man väljer att dricka alkohol. Eller dricker man och ammar på som vanligt för att man inte tycker att det har sån påverkan på barnet hade varit svaret jag sökte på en sån fråga 😊

  Jag tycker det är ok med ett glas vin om man nu vill ta det någon gång till maten eller så. Men personligen skulle jag inte amma i samband med alkoholintaget 😊 Jag har barn med mjölkproteinallergi som reagerade starkt på min mjölk trots att jag knappt åt/drack mjölkprodukter själv. Läkarna sa att det som fördes över till barnet skulle vara i så små mängder att det inte skulle påverkas men det hade dem fel i och till slut avbröt jag amningen och gick över till mjölkfri ersättning och då mådde bebisen så mycket bättre. Därför tänker jag likadant med alkoholen.

  Här är en informerande text:
  “Vid måttligt alkoholintag är den alkoholmängd barnet får i sig via bröstmjölken så liten att den i sig inte borde utgöra någon medicinsk risk, men man vet inte säkert. Däremot finns studier som talar för att barnets utveckling kan påverkas om mamman dricker alkohol under amningsperioden.”

  Tänkvärt för den som vill unna sig vin lite nu och då 😊

  1. Anna

   Hej Cissi

   Enligt den forskning som finns så har måttlig alkoholkonsumtion inga medicinska risker. Barnet påverkas alltså inte. Sen finns det säkert barn, som du skriver, som reagerar på saker man stoppar i sig (det ger smak eller liknande i mjölken) men det betyder inte att det är farligt. Därför blir ju rekommendationerna mer etiska än medicinska.

   Däremot finns det ingen forskning på hur större och mer ångvarig alkoholkonsumtion vid amning påverkar barnet och där kan man ju gissa att det säkert inte går utan påverkan.

   Kram

   1. Cissi

    “Alkohol har inga positiva effekter för amningen. Enligt nuvarande forskning innebär det dock inga medicinska risker för barnet om du dricker måttliga mängder alkohol när du ammar”.

    Enligt nuvarande forskning ja. Man vet alltså inte säkert. Hade Livsmedelsverket skrivit att alkohol inte har några negativa effekter på amning hade det känts mer säkert. Med tanke på att studier talar för att barnets utvecklingen kan påverkas om mamman dricker alkohol under amningsperioden så känns det inte säkert.

    Jag delar bara min tanke och känsla över det hela. Det är upp till var och en hur dem tycker, tänker samt väljer att göra 😊

 8. Anna

  Tack för detta, Nadja!

  Fortfarande så många som tror att alkoholen påverkar mjölken och att rekommendationen riktar sig till enbart mammor. Jag är mamma till tre barn varav den äldsta nu är 10 och trots att den allmänna inställningen har förändrats under dessa 10 år blir jag fortfarande förvånad över att så många mammor fortfarande känner skam över att ta sig ett glas vin då och då. Kram på dig💛

  1. Fyrbarnsmamma

   Är det verkligen för många som det handlar om skam? Jag som också har en tioåring minns diskussionerna 2008: det fanns då inga studier som visar att det är farligt med en liten mängd alkohol, men av etiska skäl är få studier gjorda på människor. Däremot gjordes en studier på råttor där det framkom att diande råttor vars mammor matats med alkohol har en ökad benägenhet att dricka alkohol när de blir vuxna. För att minska risken att mina barn blir beroende när de är vuxna har jag aldrig druckit alkohol under amningen, men det har absolut inte med skam att göra, utan att jag (liksom de flesta föräldrar) gör det som jag tror är bäst för barnen.

 9. Cecilia

  Håller helt med om ovanstående, Handlar om omdömet såklart. Fin beskrivning.
  Kram från en som blev mamma för två veckor sedan. Tack för en bra blogg

stats