Nadja Mayr

Utmattad

Hej fina du,

Måste erkänna att jag är rätt sliten.. Nu har Hollie under 2 veckors tid sovit ganska dåligt. Hon somnar mellan 19-20 på kvällen och vaknar ofta runt 5. Hon vaknar nästan alltid en gång under natten, oftast räcker det med nappen eller lite vatten men vissa gånger tar det tid att komma till ro igen. Hon sover sen inte speciellt mycket under dagarna, vilket gör att hon totalt får för lite sömn på ett dygn och då inte blir sitt gladaste jag. Hon har ätit sämre, jätte svårt att få i mat, välling och gröt går bättre. Kan kanske vara tänder på g men man kan ju alltid bara gissa. Någon som har tips hur man får dom att sova längre? Vi har nog testat de mesta, att gå och lägga sig senare, att sova en gång per dag, att sova mindre på dagen, att sova mer.. Men inget verkar funka just nu, å då brukar hennes rutiner i vanliga fall sitta hur bra som helst.

Då hon sover mindre på dagarna, hinner inte jag med det jobb jag måste göra och sitter istället sena kvällar. Sen är det dags att gå upp tidigt dagen efter. Blir frustrerad då jag framförallt vill att hon ska få sova klart och vakna pigg och glad och för egen del blir det lite för mycket med lite sömn, en kinkig tjej, husbygge och mycket jobb. Igår rann det över lite, va så himla slut i kropp och huvud, så efter nattning åkte mannen och köpte hämtmat sen blev det soffhäng med indiskt och ett glas rött, orkade verkligen inte laga mat och jag känner att det är helt okej att ha såna dagar. 80/20 tänket gör det också helt okej att unna sig då och då, och igår behövde jag det.

Mannen tog morgonen imorse så jag fick sova till 8. Tanka lite sömn innan vi åkte iväg till badhuset, Hollie älskar det, lycka för mig att se och lycka att få göra något kul tillsammans då man inte känner sig som den roligaste mamman när man är så trött. Nu är det bara hålla igång träning och sånt som ger energi, försöka beta av jobb inför helgen, för då vill jag bara njuta med min familj. Har ni också såna här dagar? Som små svackor? Nu för tiden tycker jag det är helt okej, man kan inte vara på topp jämt och jag vet att det ganska snabbt går över, istället försöker jag vara lite extra snäll mot mig själv och tillåta mig att komma ikapp. Och jag vet att det finns dom som har det mycket tuffare än jag, men det är ändå okej att känna att det blir för mycket ibland. Eller det är tillochmed viktigt, det är kroppens sätt att påminna oss om att ta hand om oss själva lite bättre, att ta oss tid att vila.

Så en stor kram till alla som kämpar, vad ni än kämpar med <3 

Min lilla skrutt med sina vänner, så kul att vi är många med barn i samma ålder 🙂 <3

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Pia

  Hej Nadja, var son har sovit daligt i princip sen han foddes (1o manader nu), dessutom hade jag endast 45 dagar mamma-ledigt och sen har jag jobbat fulltid sen dess. Sa jag ar minst sagt ocksa sliten med en bebis som vaknar 2-3 ggr per natt fortfarande vilket jag tar sjalv (mannen hor inte ens bebis grat). Det ar jobbigt men som tur ar gar ju vissa dagar lattare. Det jag har markt ar att ju mer han sover pa dagen, desto battre sover han pa natten, nu har vi en nanny som passar honom pa dagarna sa det ar lite svart att kontrollera hur han sover pa dagen.. En annan sak ar att aktivera dem sa mycket som mojligt mellan sina ”naps” (inte lata dem sitta for mycket eller bara ligga, utan aktivt leka sa pass det gar) och aven att dem ater ordentligt under dagen och inte ar hungriga innan dem somnar, da vaknar dem lattare. Haller aven med om att forsoka mata lite innan dem vaknar, for min del brukar det bli vid 3 och da sover han mycket langre pa morgonen. Men allt gar i perioder…

  Lycka till, alskar din blogg!

 2. Sabina

  Tips! Vår tjej vill också vakna vid 5 och gå upp, men sedan vi börjat ge henne en välling precis innan hon brukar vakna eller precis när hon vaknar så somnar hon om och sover ofta till 8! Tror att dem vaknar pga dem är lite hungriga ofta. Kan vara värt att testa!

 3. Josefin

  Håll ut! Er lilla tjej är säkert i en utvecklingsfas, är rätt säker på att min första tjej var i samma läge runt 1 år. Vissa perioder växer hjärnan mycket och de håller på att lära sig något nytt, då påverkas sömnen tyvärr. Snart blir det bättre igen och du kommer märka att din fina tjej lärt sig massa nytt!
  Det är tufft med mindre sömn(blir själv väkt 4-5ggr/natt av mina två) men tänk på att hon utvecklas och att det bara är en period.
  Du är fantastisk mamma och ger henne trygghet med dina rutiner, resten löser sig med tiden ?

  1. Josefin

   Kan tillägga att jag ibland grinar på mornarna av trötthet och öser i mig kaffe vissa dagar. Andra dagar går det bättre. Ibland känns det som att energin inte kommer tillbaka men det gör den. Din blogg hjälper mig med energi! Har ätit nyttigare sen jag började läsa här och springer numera 1 mil/vecka (sprang knappt till bussen förut) Härlig inspiration?

 4. Josefin

  Håll ut! Er lilla tjejer säkert i en utvecklingsfas, är rätt säker på att min första tjej var i samma läge runt 1 år. Vissa perioder växer hjärnan mycket och de håller på att lära sig något nytt, då påverkas sömnen tyvärr. Snart blir det bättre igen och du kommer märka att din fina tjej lärt sig massa nytt!
  Det är tufft med mindre sömn(blir själv vält 4-5ggr/natt av mina två) men tänk påhittig hon utvecklas och att det bara är en period.
  Du är fantastisk mamma och ger henne trygghet med dina rutiner, resten löser sig med tiden ?

 5. Malin

  Svackor ja. Min son hade kolik första 3 levnadsmånaderna, sen blev det bättre med det. Sen började han vakna 03.30 varje dag i 4 mån. Provade allt och höll på Att bli tokig. Nu är det bättre, nu fårjag sova till 06 och det ät värsta sovmorgonen.
  Det är alltid något nytt, tänder, mardrömmar eller växtvärk. Sen sjukdomar när de börjar på dagis. Man blir ju gråhårig;)
  Tur det är ljusglimtar emellan och att man gör allt för dem.
  Du ska se att det går över snart. ❤️

 6. hannajunland

  Kämpa på! Min dotter sov hela nätter från start medan tvillingarna är mer bestyr nattetid. Jag upplever ändå att man inte kan påverka barnen jättemycket, har testat att mata tvillingarna senare men de vaknar ändå runt 5. Ibland somnar de om efter mat och ibland vill de vara vakna en stund. Mitt bästa tips är att försöka gå och lägga sig tidigt på kvällen och dela på mornarna som ni verkar göra. Hoppas du lyckas samla lite energi, det vänder snart 🙂

 7. Sofia

  Vi har också haft det tufft med sömnen här hemma. Vår Ella på 8 månader sov hela nätter de första 3 månaderna. Sen började hon äta på nätterna och vaknade gärna innan kl 5. Sen en period sov hon lite längre igen. (Dock en kort period) under de senaste 4 månaderna har hon vaknat mellan 5-6 och då har jag varit gråtfärdig då hon även vaknat på nätterna och man tyvärr inte fått så mycket sömn. Vi slutade med välling på natten för ungefär 2 månader sen och nu under 5 nätter har hon sovit till 8 ungefär. För varje natt som går får jag mer energi och lever i nuet. Det är mycket utveckling och saker som händer. Det kan absolut vara tänder eller något annat. Känner igen mig så väl med de du skriver. Man provar allt men ändå så vaknar de tidigt. Hoppas det vänder för er snart.

 8. Sandra

  Hej! Jag har absolut svackor..? ibland många.. Det positiva är att det räcker med EN bra dag, för att man ska ha släppt all orkeslöshet- och är tok-laddar igen#??
  Jag fick tipset härom dagen, att min son kanske är ljuskänslig nu när det börjar bli vår.. Han vaknar helt plötsligt mycket tidigare, sover oroligare osv.. Så vi har testat att totalt mörklägga sovrummet när vi nattar för natten, OJ vad det hjälpte!? han sov 2 timmar längre på en gång.. Och har fortsatt med det.. Kanske kan funka för er med? Stort lycka till! Det vänder snart??? kram kram

 9. Alexandra

  Fina du! För mig har det runnit över många gånger. Dels har min sovit dåligt till och från vilket då resulterat i dålig sömn även för mig.. snarre obefintlig sömn ett tag.. Man får försöka att inte jämföra sig med andra, vissa har det kanske tuffare på vissa plan medan andra på andra plan. I början kunde jag bli irriterad när man hörde någon som klagade över något som i min värld var ”litet”. Nu i eftehand inser jag att det för den personen där och då var stort, och en annan period kunde samma sak även vara stort för mig. Man går igenom olika saker och perioder i livet. Härligt med motgångar och tuffa tider ändå – för vad mycket bättre man blir på att njuta sedan! Jag tycker generellt att vi mammor är superwomans ?? Att vi bryter ihop några gånger är vi i min värld bara värda! ☺️?

stats